close

Zware concurrentie voor Warre

DSC_7486

Maar liefst 42 deelnemers bij de 14-jarigen waaronder een aantal kleppers die er vorige week niet bij waren. Gelukkig mocht Warre opnieuw vanop de eerste rij starten. Het tempo was verschroeiend en al snel moest Warre enkele plaatsjes prijs geven. Hij schoof van de 4de plaats in de eerste bocht naar de 7de enkele bochten verder. Het ging er soms hard aan toe maar Warre liet zich niet zomaar wegdrummen. Even leek hij beslag te kunnen leggen op de 10de plaats maar op de lange rechte stukken had hij het duidelijk lastig en moest hij in de voorlaatste ronde nog twee man voorbij laten gaan. Achter hem gaapte de grote leegte. Moegestreden reed hij als 12de over de streep en daar was hij best tevreden mee. Opnieuw een sterke wedstrijd gezien van Warre.

Teleurstelling voor Lomme

DSC_7218

Hij was nog zo content om weer op de eerste rij te mogen starten maar het lachen verging Lomme snel toen hij al in de eerste bocht het wiel van ploegmaat Tibo niet kon houden. Geen halve ronde later waren Lomme en de rest op achtervolgen aangewezen. Tibo reed verder en verder weg. De moed zakte in Lommes schoenen. Even leek hij nog te strijden voor het podium maar die ene valpartij was er te veel aan. Je zag Lomme de hele wedstrijd op z’n tanden bijten; niet om terug te vechten maar wel om niet te wenen. Pas in de laatste ronde rechtte hij nog eens de rug om zijn 6de plek veilig te stellen maar met de finish in zicht liet hij zijn tranen toch de vrije loop.

BAM!

DSC_7026

Tijdens het wegseizoen kon Warre dikwijls geen vuist maken tegen de meer opgeschoten leeftijdsgenoten. Daarom keken we met hem al een tijdje uit naar het nieuwe crossseizoen waarin zijn gestalte minder een rol speelt.

Warre had geluk en mocht als eerste zijn positie innemen aan de startlijn. Met veel vertrouwen richtte hij zijn blik naar het einde van de aanloopstrook. Hij kwam als tweede uit de eerste bocht maar trok nog eens goed door op de eerste grasstrook en nam voor één ronde lang de koppositie in. Vanaf de tweede ronde zette Iben Rommelaere zich op kop met Viktor De Muynck in het wiel, gevolgd door Warre en een handvol andere renners die een kloofje konden slaan. Eventjes zakte Warre weg naar de vijfde plaats maar kon – mede door pech voor Oscar Scheirlynck – terugkomen naar de derde plaats. Iben en Viktor reden elk op hun tempo verder weg maar Warre vocht en kon zo één voor één zijn medevluchters van zich afschudden. In de laatste ronde kon niemand hem nog belagen waardoor Warre geïsoleerd als derde zijn wedstrijd kon uitrijden. Net als broer Lomme mocht hij het podium beklimmen om de bronzen plak op de halen. Van een vliegende start gesproken!

Lomme knap 3de

DSC_6725

Van op de eerste rij mocht Lomme het nieuwe crossseizoen op gang trappen. Na een lange sprint dook hij ook als eerste het veld in, onmiddellijk gevolgd door ploegmaat Tibo. Het scenario van vorig jaar leek zich te herhalen maar halverwege de tweede ronde had Lomme al enkele plaatsjes moeten prijsgeven. Tibo zette zich stevig op kop en achter hem werd haasje over gespeeld door Lomme, Miel Dekien en Thorben Allaer. Even zakte Lomme weg naar de vijfde plaats maar kwam knap terug tot in tweede stelling. In de laatste ronde maakte hij een foutje in de zandbak en nam Thorben de tweede plaats in. Lomme werd derde. Goed voor een eerste podium.

Warre 7de in Langemark

DSC_9668

Warre was goed gestart in Langemark maar bij de eerst passage in de modder zat hij in een verkeerd spoor en moest hij enkele renners voorbij laten gaan. Geen nood want op de weg nam hij die één voor één terug. Vanaf de tweede ronde reed hij een eenzame wedstrijd op zoek naar de ontketende Oscar Scheirlynck. Ondanks het strakke tempo dat Warre bleef aanhouden kwam hij geen meter dichterbij. Integendeel. Ook vanuit de achtergrond kwam er geen gevaar meer opzetten dus kon Warre enigszins gecontroleerd de wedstrijd uitrijden. Met pijnlijke grimassen – van de koude – reed hij als 7de over de finish.

Parcours op maat in Langemark

dsc_9547

Voor het eerst sinds lang had Lomme alle vertrouwen in de wedstrijd. Het parcours was op voorhand verkend geweest en bestond voor minstens 50% uit verharde wegen. Twee troeven in het voordeel van Lomme. Een klein minpuntje was dat Lomme in de opwarming zijn ketting had doorgetrapt en hij even moest overschakelen op de fiets van zijn broer maar dat kon hem duidelijk niet deren. Zelfs toen zijn fiets nog ruim op tijd hersteld geraakte, gaf hij de voorkeur aan Warres fiets.

De negen 11-jarigen mochten voor de gelegenheid allemaal van op de eerste rij starten. Na enkele meters was er al een afscheiding van de twee Tomabellers. Even dreigde het mis te lopen toen Lomme uit zijn klikker schoot en voet aan grond moest zetten maar dat ging zo snel dat hij nog net in het wiel van Tibo het veld kon induiken. De twee konden meteen een kloofje slaan. Op het asfalt besloot Lomme om het even van Tibo over te nemen en nog een versnelling hoger te schakelen. Tibo moest jammer genoeg passen en weg was Lomme. Hij bouwde een mooie voorsprong uit en toen hij in de tweede ronde voorbijreed, ging de duim omhoog. Iets te vroeg, zo bleek, want in derde ronde kwam Matteo Vanhuffel nog aansluiten. Op de lange strook tegen wind liet Lomme hem zelfs toe wat kopwerk te verrichten maar heel lang hield hij het niet uit in dat wiel. Lomme controleerde de wedstrijd en kwam als eerste over de streep. Matteo volgde op enkele meters. Achter hen verloor Tibo de strijd van Arthur Vermoesen voor een plaats op het podium.

Geen stunt voor Warre

dsc_9442

Aanvriezende nevel had het anders mooie parcours in Hamme omgetoverd tot een echte schaatsbaan. Enkel stuntmannen zouden hier een hele wedstrijd op de fiets kunnen blijven. Een laatste verkenningsronde had ook bij Warre de moed ontnomen.

In de start liep het al goed fout. Warre stond nochtans op de tweede rij maar de renner voor hem bleef aan een paaltje haperen en nam Warre mee in z’n val met een afgelopen ketting tot gevolg. Ondanks een hele snelle interventie kwam Warre er als laatste door. De wedstrijd zou een inhaalrace worden.

Warre deed alles met de nodige voorzichtigheid. Je zag dat hij niet voluit durfde gaan. Hij ging zelfs lopen waar anderen op de fiets bleven zitten. Het doel van de wedstrijd was al lang niet meer om een goede plaats te halen maar eerder om heelhuids de finish te halen. Zichtbaar opgelucht reed Warre als 18de over de streep. Verkleumd.

 

Koud afgemaakt in Hamme

dsc_9358

Het parcours in Hamme lag er bevroren bij. Een fijn laagje sneeuw zorgde voor een winters tafereel maar de ijzige wind ging met alle aandacht lopen. Opnieuw liet Lomme nog voor de wedstrijd zijn hoofd hangen. Door een opwarmingsronde met ploegmaat Tibo had het vertrouwen een flinke deuk gekregen. Tibo had deze wedstrijd dan ook met stip aangeduid en voelde zich duidelijk in zijn nopjes op het technische parcours.

Voor de start werden ze alle twee naar de laatste rij verwezen maar slechts enkele bochten verder had Tibo al de koppositie te pakken terwijl Lomme ergens halverwege was blijven steken. Het opschuiven verliep moeizaam en zorgde voor de nodige frustraties. Nam daar nog eens een stel bevroren vingers bij en je zag de kracht zo wegebben. Tibo daarentegen reeds steeds verder weg van de concurrentie.

Halverwege cross moet Lomme toch beslist hebben om er voor te gaan en schakelde hij een versnelling hoger. Dat scheelde al snel een aantal plaatsen. Eén ronde voor het einde reed hij al in vierde positie en had hij de nummers twee en drie in het vizier. Op het moment dat Lomme het mogelijk achtte om bij het tweetal aan te sluiten, ging hij lullig onderuit en werd hij weer achteruit geslagen.

Tibo won overtuigend, de nummers twee en drie vochten het onder elkaar uit en Lomme werd knap vierde. Maar wat als hij direct in de juiste versnelling reed?

LRC-cross in Nevele

dsc_9097

Geen wedstrijden in Oost- of West-Vlaanderen bij de wielerbond dit weekend dus gingen we even de sfeer opsnuiven bij de LRC in Nevele. Zowel Warre als Lomme kwamen er aan de start maar zonder uitgesproken ambities. Het liep bij alletwee ook niet naar behoren dus maakten ze er een doorgedreven training van. Lomme werd 18de op 66 deelnemers in reeks F en Warre 28ste van de 59 deelnemers in reeks E+.

LRC-cross in Houthulst

dsc_9050

Lomme was met grote ambities naar Houthulst afgezakt maar kwam van een kale reis thuis.

Van op een dertigste plaats in de start is hij veel te snel naar voren willen rijden om zich te meten met de groten van reeks F. Al snel begon hij steken in de zij te krijgen waardoor hij – willen of niet – wat gas moest terugnemen. Als zijn ploegmaatje Tibo hem ook nog eens voorbij stormde en hij die niet kon volgen, was de motivatie plotseling heel ver te zoeken. Pas in de laatste ronde ging het weer wat beter maar het beoogde doel zat er al lang niet meer in. 21ste van de 61 gestarte renners.

Felbevochten podiumplaats op PK

dsc_8655

Een wedstrijd met een plaats op het provinciale podium als inzet. Als er geen pech bij kwam kijken, was de winnaar al bekend nog voor het startsein gegeven werd. De vraag was wie Iben Rommelaere zou flankeren op het podium. Drie kandidaten voor twee plaatsen: Matteo De Smet, Brent Baert en Warre Van den Meerssche.

Warre mocht starten van op de tweede rij. Hij was goed weg en nestelde zich in een comfortabele positie achter de tenoren. In zijn spoor waren ook Brent en Matteo terug te vinden. Warre reed een hele solide wedstrijd en bleef goed doorgeven waardoor zijn twee belagers hem onmogelijk konden inhalen. Pas toen Warre in een bocht onderuit ging, moest hij Matteo laten gaan. Gelukkig zat Warre snel genoeg terug op de fiets om Brent voor te blijven. Het werd nog even spannend als Brent zich in het spoor van Warre nestelde maar die bleef alles geven en hield zo genoeg afstand om met enkele lengtes voorsprong als 3de West-Vlaming over de meet te rijden. Schitterende prestatie!

Een bocht (of 10) te veel

dsc_8425

Lomme had welgeteld één opwarmingsronde in het wiel van ploegmaat Tibo nodig om te weten dat het zijn dag niet zou worden. De twijfels groeiden bij elke bocht. De bandenkeuze werd een moeilijke zaak. Bovendien werden de ploeggenoten ook nog eens naar de laatste rij verwezen.

De lange aanloopstrook was voor Tibo voldoende om helemaal voorin post te vatten. Lomme bleef ergens halverwege steken. Tibo liet er geen gras over groeien en sloeg meteen een gat. Die voorsprong zou hij alleen maar verder uitbouwen tot aan de finish. Bij Lomme ging het iets moeizamer. Op de rechte stukken ging het nog maar bij elke bocht (en die waren talrijk in het parcours opgenomen) kwam de tegenstand dichterbij. Lomme werd er zichtbaar moedeloos van. Bij de laatste bochtenpartij ging het ook nog eens goed mis. Onder druk van de achtervolgers ging Lomme onderuit. 6 man ging hem moeiteloos voorbij. Op weg naar de finish kon hij er nog twee terug inhalen; een kleine troost na een zeer moeilijke wedstrijd.

Generale repetitie voor PK

dsc_8103

Ondanks een plaats op de tweede rij dook Warre als vierde het veld in. Van een blitzstart gesproken. In de aanloop naar de draaikolk liet hij Iben Rommelaere nog passeren maar voor de rest hield hij de deur stevig dicht. Op het einde van de eerste ronde, op de glibberige hellingen, maakte Warre een foutje waardoor hij de aansluiting met de kopgroep verloor. Warre bleef hard gaan tot grote frustratie van Matteo De Smet die alle moeite had om zijn wiel te houden. De twee speelden accordeon. Op de lange rechte stroken nam Warre enkele meters maar bij de meer technische passages kwam Metteo telkens terug. Ondertussen kende de vierde man in wedstrijd pech waardoor Warre en Matteo een plaats opschoven. De twee waren zo aan elkaar gewaagd dat ze samen de laatste bocht ingingen. Warre won de sprint en werd zo mooi vierde na die kleppers: Iben Rommelaere, Dario Van Der Heyden en Kenay De Moyer.

Tomabel-Inofec trein doet het weer

dsc_7966

Geen geluk met de loting dus startend van op de laatste rij. Gelukkig was de aanloopstrook lang en breed genoeg om op te schuiven voor ze het veld in doken. Tibo nam meteen de koppositie terwijl Lomme bleef hangen op de 5de à 6de plek. Het eerste deel van het parcours bestond uit smalle stroken en een draaikolk waardoor het moeilijk was om in te halen. Lomme zat dus gevangen terwijl Tibo stevig doortrok. Halverwege de eerste ronde zat Lomme in 4de positie en tegen het einde ervan kreeg hij aansluiting met zijn ploegmaat. Voor de tweede ronde zette Lomme zich op kop van een viertal dat zich had afgescheiden van de rest. Door een valpartij halverwege de tweede ronde werd de kopgroep herleid tot een trio. Lomme nog steeds op kop, van dichtbij gevolgd door Tibo en een Fransman die stevig weerwerk bood en pas in de derde ronde het tempo van de Tomabellers niet meer aankon. Nadat Lomme een foutje maakte, nam Tibo het op het einde van ronde drie even van hem over maar net voor ze voor de vierde keer het veld indoken, had Lomme de koppositie weer ingenomen. Het duo gaf elkaar ook in de vierde ronde geen duimbreed toe en hield de achtervolger op een veilige afstand. Tot een sprint kwam het echter niet. Na de laatste passage over de glibberige hellingen schakelde Lomme een versnelling hoger en moest Tibo enkele meters prijsgeven. Opnieuw een mooie overwinning voor Lomme en een welverdiende tweede plaats voor Tibo. De Fransman finishte op 10 seconden en vervolledigde het podium.

Loon naar werken

dsc_7530

Twee bochten ver en Warre had zijn slechte start goedgemaakt. Gelukkig maar want vooraan werd goed doorgetrokken. Wie niet mee was, kon het vergeten op dit rappe parcours. Na die eerste inspanning had hij het dan ook knap lastig om zijn wagentje aan te pikken bij een interessant groepje van vijf. Het duurde zowat een halve wedstrijd voor Warre eens rustig naar adem kon happen. Niet veel later was het weer werken geblazen want Matteo De Smet plaatste een versnelling. Warre had diens fluo fiets in het vizier en glipte mee. Het leverde hem twee plaatsen winst op. Door die inhaalbeweging kwam Warre in het wiel van Damen Bellon terecht die er een stevig tempo op nahield. Warre heeft nog een paar keer geprobeerd om voorbij te steken maar Damon bood aardig wat weerwerk. Omdat Warre bij de laatste passage aan de balken voor de chicken run koos, bleef een spannende eindsprint uit. Warre finishte als 7de op drie seconden van Damon. Achteraf verklaarde hij dat hij geen macht meer in de armen had om zijn fiets omhoog te heffen. Vandaar zijn keuze om niet nog een keer over de balken te springen. Een wijze beslissing na een super sterke wedstrijd.

Eindelijk weer cross

dsc_7246

Door de afgelaste wedstrijd in Uitbergen en het Belgisch Kampioenschap in Hélécine was het drie weken geleden dat Lomme nog een wedstrijd reed. Het leek er even op dat het er niet meer ging van komen maar vandaag was het eindelijk zo ver: Lommes 200ste wedstrijd.

Lomme zelf was vooral content dat hij weer mocht fietsen. Het vlakke parcours met brug, dijk, draaikolk en balken leek op het eerste gezicht niet echt uitdagend maar leverde wel een spannende wedstrijd op.

Lomme stond naast zijn ploegmaat Tibo op de eerste rij. Ze waren allebei goed weg en konden meteen een kloofje slaan van tientallen meters. Achter hen reed nog een duo. De rest zat al direct heel ver achter op de koplopers. Op het einde van de eerste ronde leek het erop dat één renner uit de achtergrond kon aansluiten maar omdat hij de chicken run nam en niet over de balken sprong zoals Lomme en Tibo, werd de aansluiting uitgesteld tot halverwege de tweede ronde. Eens met drie werd de wedstrijd hard gemaakt. Het drietal gaf elkaar geen duimbreed toe. Pas tijdens de laatste passage in de draaikolk kon Lomme enkele meters nemen op zijn medevluchters. Met nog één laatste krachtinspanning bouwde hij die voorsprong uit tot hij voelde dat de overwinning binnen was, zijn 36ste. Matteo Vanhuffel werd nipt tweede voor ploegmaatje Tibo.

Belgisch Kampioenschap in Hélécine

dsc_7020

Warre stond zondag aan de start van het Belgisch kampioenschap veldrijden voor aspiranten. Het parcours had, behalve zware modderstroken en balken, alles in zich wat je je kan bedenken. Hellingen, schuine kanten, heel wat bochtenwerk, een deftige zandstrook en ja, ook kasseien.

De start zat Warre niet helemaal mee. Ondanks een 16de plaats in de nationale ranking werd hij naar de derde startrij verwezen. In de aanloop naar het veld kon hij niet echt opschuiven en als je dan nog eens hapert aan de eerste boom die je op je weg tegenkomt, weet je dat een topprestatie er al niet meer in zit. Toch gaf Warre zich niet gewonnen en bleef hij vechten voor elke positie. Zo schoof hij op van de 20ste plaats in de eerste ronde naar de 16de in de tweede ronde. Hij bleef elke ronde opschuiven om uiteindelijk helemaal leeggereden als 12de te eindigen. Als hij deftig had kunnen starten, had een top 10 plaats er misschien ingezeten maar ook niet meer dan dat. Warre zelf was zeer tevreden van zijn kampioenschap en kijkt al vol spanning uit naar de volgende grote afspraak: het provinciaal kampioenschap in Lichtervelde.

Veel wind, weinig renners

dsc_6600

Er was veel wind, heel veel wind. Linten kwamen los en paaltjes gingen scheef staan maar de wedstrijden afgelasten, zoals voor de miniemen werd gedaan, zou – met het oog op het Belgisch Kampioenschap van volgende week – nefaste gevolgen gehad hebben voor de nationale ranking van de aanwezige renners. Gelukkig beslisten de brave meneren, mits een aantal aanpassingen op het terrein en onder druk van enkele ouders, om de wedstrijd te laten doorgaan.

Door de beperkte opkomst dacht Warre zijn slag te kunnen slaan maar naarmate de wedstrijd naderde, dook al wie rond hem in het klassement stond het terrein op. Je zag de moed zo in zijn schoenen zakken.

De 17 renners konden mooi over twee startrijen verdeeld worden. Warre had de pech om op de tweede rij te moeten starten. Normaal zou hem dat geen parten spelen want hij heeft een goede start maar deze keer was het anders. De wedstrijd was twee bochten ver en Warre was diep in de tweede helft van het peloton verzeild geraakt. Er werd bovendien hard gereden. Enkele lussen verder reed hij 9de. Achter hem gaapte de grote leegte.

Het parcours was zeer eentonig; om niet te zeggen saai. Gelukkig was er de wind om de juiste schifting te voeren. Twee rondjes verder reed Warre op zijn plaats. Ook klassementsgewijs. De rondjes die volgden deed hij er nog alles aan om tot bij Brent Baert te komen maar die verzwakte niet en hield Warre op een veilige afstand. Als in de laatste ronde ook nog eens Warres ketting er af ging, was het helemaal gedaan. Een correcte zevende plaats. Mits een goede start zat er misschien ietsje meer in. Op naar de volgende!

Geen 200ste wedstrijd in Uitbergen

dsc_6451

Het parcours in Uitbergen mocht dan toch niet dienen als decor voor Lommes 200ste wedstrijd. Door de felle wind werden alle wedstrijden voor miniemen afgelast. Lomme had het moeilijk om zijn ontgoocheling te verbergen maar gelukkig waren daar zijn vrienden.

dsc_6451

Warre rijdt top tien in Zele

dsc_6296

Omdat het Tomabel-Inofec Cycling team instond voor de organisatie van de LRC-cross in Roeselare trokken we met een uitgedunde delegatie richting Zele.

Uitgedund was het peloton bij de 13-jarigen allerminst want met Niels Ceulemans en Rune Jacobs stonden een paar extra kleppers aan de start. Het lot besliste dat Warre ongeveer halverwege mocht aanschuiven in de smalle startstrook waar niet meer dan 5 renners naast elkaar konden staan. De lange aanloop op het asfalt en de modderige strook die volgde, zorgden ervoor dat Warre al snel kon opschuiven. In het bochtig gedeelte achteraan het parcours zag ik hoe Warre haperde aan een paaltje. Gelukkig bleef hij recht en kon hij meeglippen met de kopgroep. Achter hem gingen wel een paar renners tegen de vlakte. Warre schoof nog een paar plaatsjes op maar uit de achtergrond kwamen ook nog enkele renners over hem. Hij reed een goede wedstrijd en verraste met zijn sprongen over de geul. Spijtig genoeg moest hij in de laatste ronde nog 1 of 2 renners voor laten. Anderzijds ging iemand die voor hem reed tegen de vlakte. Warre kwam als tiende over de streep wat gezien de opkomst zeer verdienstelijk is.

Lomme zet de cross naar zijn hand en wordt knap derde

_mg_2758

Voor Lomme werd het zijn 199ste wedstrijd. Als je de zoon van één van de parcoursbouwers bent, mag je al eens een suggestie doen, moet Lomme gedacht hebben. Zo werd de passage over de schuine kant van de berg in het parcours van Roeselare opgenomen. Dat hij de schuine kant als één van de enige uit de F-reeks fietsend de baas kon, zal hem het nodige vertrouwen gegeven hebben om een fantastisch resultaat neer te zetten.

Het zag er nochtans niet veelbelovend uit bij de start. Maar liefst 74 renners moesten rij na rij aanschuiven in de smalle aanloopstrook op het asfalt. Omdat Lomme niet regelmatig bij de LRC rijdt, werd hij dan ook naar de achterste regionen verwezen. De verbazing bij de supporters kon niet groter zijn als hij na de eerste passage rond het bos als vijfde de bocht uit kwam gevlogen. De rennertjes waren nog maar twee modderige stroken ver en Lomme deed al mee voor de prijzen. Lomme had er duidelijk zin en zonder al te veel moeite passeerde hij over de schuine kant. Daarna ging het over de berg en over twee balkjes onmiddellijk gevolgd door de zandbak. Om de balkjes te nemen ging Lomme in de eerste ronden wel van de fiets wat de passage door de zandbak er niet gemakkelijker op maakte. Lomme bleef voorin meedraaien en kwam op het wiel van de derde in koers. Hij besefte dat als hij in de laatste ronde niet over de balkjes zou springen hij niet het podium zou halen dus ging hij voor de full option. Na een spannende sprint haalde hij zijn slag thuis. Derde en dus mee op het podium.

Het is nog maar eens duidelijk geworden dat Lomme tot veel in staat is. Als hij ergens zijn zinnen op gezet heeft, zal hij zonder al te veel tegenslag zijn doel bereiken. Voor de volledigheid moeten we er wel bij vertellen dat hij al opgeschoven was naar de derde rij nog voor het startschot gegeven werd. De lefgozer! Dat hij iedere wedstrijd aan mentale weerbaarheid blijkt te winnen, maakt het er alleen maar beter op. Op naar de 200ste wedstrijd.

Met dank aan Joke Maes voor de actiefoto’s en aan nonkel Stephane voor de podiumfoto.

13de op het Vlaams Kampioenschap

dsc_5921

Warre stond op vrijdag 11 november aan de start van het Vlaams Kampioenschap veldrijden voor aspiranten. In de aanloop van het kampioenschap leek hij vrij rustig maar naarmate de wedstrijd naderde, steeg ook de spanning bij Warre. De nationale ranking was bepalend voor de startpositie. Warre mocht als 14de aanschuiven.

Na een lange aanloopstrook doken de 55 renners het veld in. Een eerste modderstrook zorgde meteen voor de schifting. Na een lus die hen tweemaal over een berg bracht, volgde een tweede passage door de vettige strook. Daarna staken ze de weg en een gracht over naar een grasveld waar alles beter berijdbaar was.

Opnieuw kon Warre zijn startsnelheid goed benutten, zodat hij als 10de het veld inreed. Al 4 plaatsen gewonnen. Daarmee bevond hij zich onmiddellijk tussen de betere renners, en ondanks nog een aantal verwoede pogingen om op te schuiven, bleef een verdere opmars uit. Bovendien kostten alle pogingen heel wat energie. Ook achter hem werd flink weerwerk geboden. Toen hij na een passage over de brug even in de linten belandde en nog enkele plaatsen moest prijsgeven, was het snel duidelijk dat de huidige positie behouden het hoogst haalbare was geworden.

Uiteindelijk kwam Warre als 13de over de streep. Na een 18de en 16de plaats op de voorgaande kampioenschappen zijn we dan ook heel tevreden met het resultaat.

Het kampioenschap werd mooi in beeld gebracht door Focus|WTV.

Warre verrast vriend en vijand

dsc_5400

Maar liefst 45 13-jarigen hadden zich aangemeld om de start te nemen van de parkcross in Lokeren. Voor de aanwezige Oost-Vlamingen had de wedstrijd net iets meer spankracht  want zij mochten onder elkaar uitmaken wie zich op het einde van de wedstrijd provinciaal kampioen mocht noemen.

De startposities werden bepaald door de UCI-ranking. Toen Warre pas op de derde rij mocht aanschuiven en voor hem al renners stonden die in het gros van de wedstrijden na hem geëindigd waren, begon er bij Mark iets te dagen. ’s Avonds zijn we er achter gekomen dat de 16 punten van de wedstrijd in Ardooie niet aan Warre Van den Meerssche waren toegekend maar aan de denkbeeldige veldrijder Wannes Van der Meersche. Er werd ons een rechtzetting beloofd nog voor het Kampioenschap van Vlaanderen van volgende vrijdag.

Warre startte dus van op de derde rij en schoot als een pijl uit een boog richting kop van het peloton. Na driekwart ronde kwam hij er als 8ste door. Voor hem reed een kopgroep van vier en een achtervolgend trio waarvan Warre het tempo op dat moment duidelijk niet kon volgen. Achter hem werd alles op een lint getrokken. Bij de volgende passage had Warre het wiel van Brent Baert al te pakken en een ronde later hing hij aan de rekker bij Kenji Van Cleemputte en Kilian Moreels. Warre bleef rijden op het scherp van de snee en wist zich langzaam maar zeker tussen de twee ploegmaten te nestelen. Twee ronden lang deed hij er alles aan om Kenji’s wiel te houden en ondertussen kwam hij er achter welke Kenji’s zwakke plek was om er dan in de laatste ronde genadeloos toe te slaan. De veer brak bij Kenji en Warre ging er als een bezetene vandoor. Met een mooie voorspong kon hij het laatste bochtig gedeelte van het parcours afwerken en bolde hij als vijfde over de finish.

Lomme gaat onderuit in het heetst van de strijd

dsc_5152

Als er op de website van Cycling Vlaanderen het volgende staat: 11 j.: 10:30/11:30/11:45, nemen wij aan dat de inschrijvingen voor de 11-jarigen starten om 10u30, eindigen om 11u30 en dat de wedstrijd ten vroegste wordt gereden om 11u45. Dat was blijkbaar buiten de Oost-Vlaamse officials gerekend want toen Lomme zich om 10u55 naar de inschrijvingstafel begaf, was het daar ei zo na opgeruimd. De inschrijvingen waren afgesloten. Paniek en tranen waren het gevolg. Gelukkig was er nog iemand zo gewillig om Lomme en zijn ploegmaat Tibo van een rugnummer te voorzien. Het zou bijzonder jammer geweest zijn om de mooie parkcross in Lokeren te moeten missen.

Met 23 kwamen de 11-jarigen uiteindelijk aan de start. Lomme stond op de tweede rij maar kon, dankzij de brede laan, onmiddellijk opschuiven naar de kop van de wedstrijd. Even leek het er op dat hij er op zijn eentje vandoor zou gaan. Dit was echter buiten Gaëtan Hellebuyck en Rune Meyhui gerekend. De twee bleven de hele wedstrijd mooi in Lommes wiel hangen. Jammer genoeg was Lommes maatje Tibo een beetje ziekjes en kon die niet mee de wedstrijd hard maken. Gaëtan kwam even op kop maar langer dan een paar tientallen meters liet Lomme het niet toe. Pas in de laatste halve ronde slaagde Lomme er in om een kloofje te slaan op Gaëtan. Rune Meyhui daarentegen, week voor geen meter. Op de brug zag het er nog allemaal veelbelovend uit en leek Lomme op weg naar een nieuwe overwinning. Helaas, in de eerste bocht na de brug, onder het toeziend oog van menig supporter, ging Lomme onderuit door de natte bladeren op het gras. Rune ontsprong de dans en ook Gaëtan reed Lomme nog voorbij toen die zijn sputterende ketting terug op de juiste tandwiel probeerde te krijgen. Veel tijd had hij echter niet want een sterk opgerukte Wout Hemeryck diende zich al aan. Lomme controleerde de sprint en verzekerde zich zo van een plaats op het podium.

Warre knokt zich naar een zesde plek

dsc_4688

Ook Warre had deze keer niet zoveel geluk bij de loting. Met nummer 24 werd hij al snel naar de derde rij verwezen. Gelukkig was er de lange aanloopstrook op het asfalt om eventueel al enkele plaatsen op te schuiven. Verassend snel kwam Warre op de eerste bocht af en dook ergens tussen de eerste tien het veld in. Bij de eerste passage aan speakerswagen reed hij – mede door de kettingpech van Kenay De Moyer – al in vijfde positie maar dan moesten de echte kleppers nog oprukken. Een renner van Letland sloeg meteen een kloofje. Alleen Iben Rommelaere slaagde er nog in om die bij te benen. Daarna vormde zich een groep van drie renners met onder meer Dario Van Der Heyden en Matteo De Smet. Warre viseerde het drietal en bijna was hij er in geslaagd om aan te sluiten maar net dan werd een versnelling geplaatst en moest Warre passen. Pas toen duidelijk werd dat het niet meer zou lukken, viel de druk weg en kon Warre gecontroleerd zijn wedstrijd uitrijden. Als zesde bolde hij over de streep in het zog van drie echte kleppers en twee buitenlanders. Fantastische wedstrijd gezien.

Opnieuw spannend duel

dsc_4432

Door een slechte loting werd Lomme deze keer naar de tweede rij verwezen. Zijn start was dan ook niet om over naar huis te schrijven. Tibo daarentegen was als derde het veld ingedoken, Lomme pas als zesde. Rune Meyhui en een renner uit Letland namen even de leiding maar niet veel later reed het gevreesde Tomabel-Inofec duo al op kop. Tibo en Lomme speelden een soort haasje over en onderhielden een goed tempo zodat het moeilijk was om uit de achtergrond terug te komen. Even leek het mis te lopen toen Lomme in de zandbak onderuit ging maar gelukkig zat hij rap genoeg weer op de fiets zodat hij het achtervolgend groepje voor kon blijven. Hij had wel een kloofje te dichten op zijn ploegmakker Tibo. Bij de volgende passage zaten de twee alweer lekker in elkaars buurt voor een nieuw rondje door het mooie park. Het is pas na de laatste passage door de zandbak dat Lomme enkele meters kon nemen op Tibo. Nog eens alles uit dat geblokte lijf persen en dan genieten van een nieuwe overwinning. Tibo werd tweede, Wout Hemeryck knap derde.

Warre houdt stand in Roeselare

dsc_4167

Warre mocht opnieuw van op de eerste rij starten. Zijn start was goed maar in de eerste bocht liet hij zich iets te snel wegdrummen waardoor hij al direct een paar plaatsen moest prijsgeven. Op de lange asfaltstrook die volgde maakte hij dat weer goed maar echt aansluiten bij de kop van de wedstrijd zat er niet direct in. Warre reed een zeer snelle maar eenzame wedstrijd jagend op wat voor hem reed en afstand houdend van wat achter hem kwam. Hij werd knap zevende op anderhalve minuut van toptalent Iben Rommelaere.

Lomme wint overtuigend in Roeselare

dsc_3900

De teleurstelling was groot toen Lomme terugkeerde van zijn verkenningsronde. Voor de miniemen waren alle leuke onderdelen uit het parcours gehaald. De berg en het technische stuk aan het water had men links laten liggen. Enkel de zandbak en een kambocht in het bos konden voor enige spanning zorgen.

Eens de wedstrijd gestart, liet Lomme het niet aan zijn hart komen. Hij zette zich meteen op kop en trok het peloton op een lint. Roeselare is dat type parcours waar er weinig plaats is om in te halen. Lomme onderhield een strak tempo waardoor er zich vanaf de tweede passage voor mijn lens al een kopgroep van drie renners had gevormd: Lomme, ploegmaat Tibo – die wel heel gemakkelijk volgde – en Thor Debaene. Het drietal werd in de ronde die volgde gereduceerd tot twee. Tibo had ergens onderweg pech gekregen door een afgelopen ketting. Lomme en Thor trokken dan maar met z’n tweetjes op pad. Eerst Lomme en Thor, daarna Thor en Lomme. In de voorlaatste ronde had Lomme afstand kunnen nemen van Thor en het rondje dat volgde was er ééntje voor de supporters. Lomme won overtuigend. Thor werd in de laatste ronde nog voorbijgesneld door een oprukkende Rune Meyhui. Ook Tibo had een ongelooflijke inhaalbeweging gedaan en kwam vanuit een verloren positie nog als vijfde over de streep.

De overwinningsbloemen werden geschonken aan meter Valerie: één van Lommes grootste supporters, zowel op als naast het veld.

Warres eerste wedstrijd in groep E+

dsc_3688

Voor het eerst dit seizoen kwam Warre aan de start van een cross bij de LRC. Als één van de jongste in categorie E+ (geboortejaren 2002, 2003 en 2004) en achteraan startend trok hij dapper ten strijde. Ongeveer halverwege cross dook hij de top-20 binnen. Vanaf dan was het een kwestie van zijn positie te handhaven. Hij werd knap 17de op 45 deelnemers en als we iedereen die ouder is uit de lijst zouden schrappen, haalde hij waarschijnlijk het podium.

LRC in De Pinte

dsc_3640

Geen cross op de kalender van de ACC vandaag dus trokken we richting De Pinte om er ééntje bij de LRC mee te pikken. In de categorie van Lomme kwamen maar liefst 70 renners aan de start. Door het weinig aantal deelnemers moest Lomme ergens halverwege het pak starten. De cross zelf was één grote inhaalrace. Uiteindelijk werk hij knap 9de. Super gereden!

 

Warre vecht terug en wordt derde

dsc_3499

Vanop de eerste rij mocht Warre zijn knappe prestatie van vorig jaar proberen evenaren. Hij werd toen tweede en stond zo voor het eerst op een podium.

Aan de start zal het zeker niet gelegen hebben want hij nam een kopstart en dook als eerste het veld in. Na een halve ronde had hij al enkele plaatsen moeten prijsgeven en omdat hij niet over de balken durfde te springen, moest hij al snel enkele meters laten op zijn voorhangers. Eens terug in het veld kon hij zich in de top 4 nestelen en probeerde hij het wiel van Dario Van Der Heyden te houden. Bij een tweede passage aan de balken had hij blijkbaar de moed en de ruimte gevonden om zijn sprong te wagen. Met succes. Het gaf hem duidelijk het nodige zelfvertrouwen en met een slimme binnenkant-bocht-inhaalbeweging kwam hij plotseling op de tweede plaats terecht. In de ronde die volgde was het gat met zijn achtervolgers groter geworden en leek zijn plekje op het podium vanzelfsprekend. Aan het begin van de voorlaatste ronde dook Warre iets te enthousiast het veld in waardoor hij ten val kwam. Hij was relatief vlug weer op de fiets maar kon niet verhinderen dat drie renners hem voorbij gingen. Dapper zette hij de achtervolging in, nam de nodige risico’s en schoof zo terug naar een welverdiende derde plaats. Warre op z’n best!

Lomme buigt voor ploegmaat Tibo

dsc_3350

Lomme en Tibo stonden weer naast elkaar aan de start van de cross in Roeselare. Vlug nog een vuistje om elkaar zonder veel woorden een goede race toe te wensen en dan de concentratie voor het startschot. Als een pijl uit een boog schoten de twee Tomabellers van de rest weg en konden zo als eerste het veld induiken. Eén ronde kon Rune Meyhui zijn wagentje aanpikken maar aan de balken moest hij de springende Tomabellers laten gaan. Lomme en Tibo trokken samen op pad; Lomme op kop, Tibo met sprekend gemak in zijn wiel. Als Tibo het van Lomme overnam, brak bij Lomme de veer. Hij moest Tibo laten gaan en leek moeite te hebben om zijn tempo te onderhouden. Rune kwam nog verraderlijk dichtbij maar dan waren daar die balkjes weer. Lomme sprong en kon zo zijn tweede plaats verzilveren.

Het zit Warre niet mee

dsc_3182

Warre had graag zijn kunnen getoond in de thuiswedstrijd maar een valpartij met afgelopen ketting als gevolg duwde hem net uit de top tien.

Door een slechte loting startte Warre noodgedwongen van op de tweede rij waardoor hij ergens halverwege het pak de eerste bocht nam. Het technisch stuk in het begin van het parcours zorgde er al snel voor dat het peloton op een lang lint getrokken werd en dat inhalen quasi onmogelijk was. Warre had het zichtbaar lastig en de weg naar voren verliep moeizaam. Een valpartij halverwege de wedstrijd, met afgelopen ketting als gevolg, duwde Warre een vijftal plaatsen terug naar achteren. Warre bleef strijden tot op het einde maar meer dan die elfde plek zat er echt niet in. Volgende keer beter.

Lomme wint voor eigen publiek

dsc_2871

Thor Debaene, Miel Dekien, Brent Maes en Lomme Van den Meerssche; de vier tenoren die tijdens het crossseizoen 2014-2015 bij de LRC in de categorie G de cross kleurden, stonden nog eens broederlijk naast elkaar aan de start in Ardooie. In de openingsronde waren het dan ook diezelfde namen die de wedstrijd dicteerden. Daarna werden er twee duo’s gevormd. Thor met Lomme die z’n wiel probeerde te houden en Miel met die andere Tomabeller in vorm, Tibo Vancompernolle. De eerste wedstrijdhelft nam Thor het kopwerk voor zijn rekening en bouwde met Lomme in zijn wiel een kleine voorsprong uit op Miel en Tibo. Wanneer Lomme de twee achtervolgers dichterbij zag komen, nam hij het van Thor over. Het kloofje kon opnieuw wat uitgebouwd worden maar van wegrijden was er geen sprake. Tot aan de laatste ronde bleef het spannend en konden vier renners aanspraak maken op de overwinning. Pas in de laatste ronde kon Lomme enkele meters nemen van Thor. Miel en Tibo daarentegen weken geen meter van elkaar. Lomme won voor de tweede week op rij voor Thor en Miel. Ploegmaatje Tibo werd knap vierde.

Knap 4de in Kluisbergen

161008_03

De LRC-cross in Mont de l’Enclus is er ééntje dat met stip aangeduid staat bij onze mannen. Door voetbalverplichtingen op hetzelfde moment moest Warre verstek laten gaan maar voor Lomme konden de twee perfect gecombineerd worden. Nadat hij zijn ploeg in het slotkwartier van een 2-1 achterstand naar 2-3 winst had geschoten, trok hij met zijn vader richting Kluisbos voor wedstrijdje cyclocross. Hij had voor de verandering zijn mountainbike meegenomen maar nu bleek het wel een goede keuze want na enig stunt- en vliegwerk kwam hij als vierde over de streep. Dat Lomme als een kamikaze de afdalingen van Mont de l’Enclus trotseerde, kwamen we gelukkig pas achteraf te weten.

Met dank aan DoubleYou Pictures voor de prachtige foto’s.

Warre gaat onderuit

161002-21

Er kon geen beter scenario geschreven worden voor de start van Warres crossseizoen maar een slippertje in de eerste bocht besliste er anders over.

Warre had geluk. Bij de inschrijvingen had hij nummer 1 getrokken en mocht zo als eerste plaatsnemen bij de start. Ook hij nam een flitsende start en zou als tweede het veld induiken maar ging jammer genoeg onderuit in de eerste bocht. Zo was hij meteen op achtervolgen aangewezen. Het duurde toch twee ronden voor hij bekomen was en zich ten volle op de wedstrijd kon concentreren. Ondertussen was hij al opgeschoven naar een achtste plaats met voor zich twee jongens die blijkbaar veel aan elkaar hadden en zo de voorspong konden bewaren. Warre gaf het beste van zichzelf maar wat hij ook deed, hij kwam geen meter dichter bij het duo. Het hoge tempo zorgde er wel voor dat er geen dreiging kwam uit de achtergrond en daaruit kunnen we besluiten dat Warre ondanks de valpartij op zijn plaats terecht gekomen is. Achtste dus.

Meteen raak voor Lomme

161002-10

Met tal van vragen trokken we richting Diksmuide voor de eerste wedstrijd van de Aspiranten Cyclocross Cup. Lomme had op voorhand niet in zijn kaarten laten kijken en verraste vriend en vijand met een eerste overwinning.

Lomme nam een flitsende start en dook als eerste het veld in. Toen hij merkte dat zijn ploegmaat Tibo al snel zijn wiel kon pakken, legde hij er nog eens de pees op waardoor ze in een mum van tijd een gat sloegen. Samen trokken ze op pad en bouwden een mooie voorsprong op. De grimassen op hun gezicht verraadden dat het pijn deed maar ze bleven vechten voor elke meter, elke seconde. De supporters werden gek. Pas in de laatste ronde slaagde Lomme er in om enkele meters te pakken op een zeer sterke Tibo en kon zo voor het eerst dit seizoen het zegegebaar maken.

City Mountainbike Waregem

dsc_2359

Die ene mountainbike is relatief nieuw ten huize Van den Meerssche en omdat het ons nog niet gelukt was om af te zakken naar de Ardennen voor een echte mountainbikewedstrijd werden Warre en Lomme ingeschreven voor een initiatie in Waregem. Een tussendoortje dat ze beiden toejuichten. Van een echte wedstrijd was er geen sprake maar de opgekomen jeugd gaf toch het beste van zichzelf. Het duurde niet lang voor een kopgroepje van drie werd gevormd: Warre op zijn schoolfiets (type mountainbike), Lomme op de iets professioneler mountainbike en Bart Jay Junior Vandecasteele op de mountainbike van zijn papa. De drie amuseerden zich te pletter en namen steeds meer risico bij het nemen van de hindernissen. Na X aantal minuten werd de initiatie afgefloten. Iedereen die over de meet kwam, kreeg een medaille rond de nek. Warre had in zijn laatste ronde een versnelling geplaatst. Lomme wist dat hij het wiel van zijn broer moest proberen houden en kon zo Junior, die het meeste kopwerk voor zijn rekening had genomen, van zich afschudden. Eén voor één overschreden ze de finish en namen, dankbaar voor het leuke ritje, de medaille in ontvangst.

Lomme proeft van het nieuwe crossseizoen

dsc_2291

Zaterdag werd in Meigem het nieuwe crossseizoen van de LRC op gang gefloten. Lomme kwam er aan de start in reeks F (geboortejaar 2005, 2006 en 2007) samen met 68 andere jongens en meisjes. Hij had voor de gelegenheid zijn “nieuwe” mountainbike meegenomen maar dat bleek niet de juiste keuze voor de snelle en droge omloop. Lomme startte redelijk achteraan het pak maar kon gedurende de wedstrijd mooi opschuiven maar meer dan een 18de plaats zat er niet in. Toch was er reden tot feesten want de wedstrijd werd gewonnen door ploegmaat Senne.

X